Tygři v lahvi

3.67

hodnoceno: 3
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • cibule
    • hořčice plnotučná
    • ocet
    • kari
    • vegeta
    • chilli mleté
    • špekáček dle počtu strávníků
    • nakládané okurky
  • Na zajištění
    • špejle s hrotem

Postup přípravy receptu

  • Oloupané špekáčky nařízneme třemi podélnými rovnoběžnými řezy vzdálenými od sebe asi 1 cm. Zářezy vedeme hluboko, ale opatrně tak, abychom špekáček neprořízli a aby pod řezem zůstalo neporušených nejméně 5 mm, což udrží špekáček pohromadě.
  • Do krajních zářezů vložíme po plátku podélně nakrájené sterilované sladkokyselé okurky. Střední řez široce rozevřeme, dáme do něj čajovou lžičku hladké (plnotučné) hořčice a asi 1/4 lžičky mletého koření chilli. Pak tam vložíme 2 plátky syrové cibule (cibuli rovněž krájíme podélně, tj. ve směru osy; je výhodné využít pouze střední část cibule, kterou drží pohromadě zbytek kořenového srdíčka).
  • Poté špekáček i s jeho obsahem stiskem uzavřeme a všechno dohromady zajistíme dvěma zahrocenými špejlemi vpíchnutými do špekáčku „úhlopříčně“ přes všechny vložené přísady. Přečnívající části špejlí kleštěmi odstraníme, aby nepřekážely při ukládání špekáčků. Takto naplněné a zajištěné špekáčky pak skládáme do lahve.
  • Na čtyřlitrovou lahev od okurek potřebujeme asi 1,5 kg špekáčků, tj. asi 20 ks, které uložíme ve dvou vrstvách nad sebou.
  • Špekáčky ukládáme do lahve tak, aby jejich naříznutá a naplněná strana byla obrácená ke sklu. Skládání si značně usnadníme, položíme-li lahev na stůl (špekáčky se pohodlně pokládají a nepadají). Po naplnění lahve zaprášíme vložené špekáčky polévkovou lžící Vegety speciál nebo 1 lžičkou soli a dále polévkovou lžící kari koření.
  • Potom vše zalijeme nálevem složeným v poměru 1:1 z 8 % octa a vody. Dbáme na to, aby nálev v lahvi nedosahoval výše než asi 5 cm pod hrdlo lahve (jinak se při sterilaci vytlačuje z lahve a zaneřádí nám sádlem zavařovací hrnec). Lahev pevně uzavřeme víčkem, na okamžik obrátíme dnem vzhůru a ihned nazpět (dosáhneme promísení octa s vodou i usazení uložených špekáčků u dna láhve).
  • Potom sterilujeme asi při 85 °C půl hodiny. Účelem sterilace není pouze snaha získat polokonzervu, kterou pak můžeme v chladničce ve zdraví uchovat až 1 měsíc, ale především je to zájem dosáhnout rychlé a dokonalé prostoupení špekáčků všemi vloženými chutěmi i vůněmi. Po vyjmutí lahve ze zavařovacího hrnce a jejím vychlazení ji vložíme do chladničky. Ke konzumaci je možno tygříky předložit již druhý den.
  • Před podáváním odstraníme z povrchu nálevu usazenou vrstvu ztuhlého sádla, které se během sterilace uvolnilo ze špekáčků. Poměr octa s vodou je možno upravit podle své chuti, stejně tak jako množství vloženého chilli koření.
Zařazení: Maso Uzeniny

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: