Oloupané špekáčky nařízneme třemi podélnými rovnoběžnými řezy vzdálenými od sebe asi 1 cm. Zářezy vedeme hluboko, ale opatrně tak, abychom špekáček neprořízli a aby pod řezem zůstalo neporušených nejméně 5 mm, což udrží špekáček pohromadě.
Do krajních zářezů vložíme po plátku podélně nakrájené sterilované sladkokyselé okurky. Střední řez široce rozevřeme, dáme do něj čajovou lžičku hladké (plnotučné) hořčice a asi 1/4 lžičky mletého koření chilli. Pak tam vložíme 2 plátky syrové cibule (cibuli rovněž krájíme podélně, tj. ve směru osy; je výhodné využít pouze střední část cibule, kterou drží pohromadě zbytek kořenového srdíčka).
Poté špekáček i s jeho obsahem stiskem uzavřeme a všechno dohromady zajistíme dvěma zahrocenými špejlemi vpíchnutými do špekáčku „úhlopříčně“ přes všechny vložené přísady. Přečnívající části špejlí kleštěmi odstraníme, aby nepřekážely při ukládání špekáčků. Takto naplněné a zajištěné špekáčky pak skládáme do lahve.
Na čtyřlitrovou lahev od okurek potřebujeme asi 1,5 kg špekáčků, tj. asi 20 ks, které uložíme ve dvou vrstvách nad sebou.
Špekáčky ukládáme do lahve tak, aby jejich naříznutá a naplněná strana byla obrácená ke sklu. Skládání si značně usnadníme, položíme-li lahev na stůl (špekáčky se pohodlně pokládají a nepadají). Po naplnění lahve zaprášíme vložené špekáčky polévkovou lžící Vegety speciál nebo 1 lžičkou soli a dále polévkovou lžící kari koření.
Potom vše zalijeme nálevem složeným v poměru 1:1 z 8 % octa a vody. Dbáme na to, aby nálev v lahvi nedosahoval výše než asi 5 cm pod hrdlo lahve (jinak se při sterilaci vytlačuje z lahve a zaneřádí nám sádlem zavařovací hrnec). Lahev pevně uzavřeme víčkem, na okamžik obrátíme dnem vzhůru a ihned nazpět (dosáhneme promísení octa s vodou i usazení uložených špekáčků u dna láhve).
Potom sterilujeme asi při 85 °C půl hodiny. Účelem sterilace není pouze snaha získat polokonzervu, kterou pak můžeme v chladničce ve zdraví uchovat až 1 měsíc, ale především je to zájem dosáhnout rychlé a dokonalé prostoupení špekáčků všemi vloženými chutěmi i vůněmi. Po vyjmutí lahve ze zavařovacího hrnce a jejím vychlazení ji vložíme do chladničky. Ke konzumaci je možno tygříky předložit již druhý den.
Před podáváním odstraníme z povrchu nálevu usazenou vrstvu ztuhlého sádla, které se během sterilace uvolnilo ze špekáčků. Poměr octa s vodou je možno upravit podle své chuti, stejně tak jako množství vloženého chilli koření.
Smícháme vejce, jogurt, tvaroh, přidáme pudink, cukr, sůl, zamícháme a podle potřeby přidáme dětskou krupici smíchanou…
více o Jogurtové knedlíky s jahodami