Okurku oloupeme a nakrájíme či nastrouháme na velmi drobné nudličky. Řecký jogurt dáme do středně velké misky. (Nemáme-li originální řecký jogurt, smícháme bílý jogurt s tvarohem. Čím měkčí tvaroh použijeme, tím méně je třeba rozředit bílým jogurtem). Přidáme citronovou šťávu, olivový olej a řádně zamícháme. Dle chuti osolíme a opepříme.
Přidáme prolisovaný česnek. Kdo chce, může jako variaci přidat ještě lžičku pažitky. Řádně zamícháme.
Nakonec nejlépe papírovými ubrousky z okurkových nudliček vymačkáme co nejvíce vody a takhle „osušené" je přidáme do naší směsi. Naposledy řádně zamícháme a mírně posypeme koprem.
Dáme alespoň na hodinu vychladit do ledničky a máme velmi chutné tzatziki, jak ho známe z Řecka.
Tzatziki se výborně hodí k hranolkám, gyrosu a grilovanému masu.
Švestky zalejeme horkou vodou spolu s troškou slivovice (nemusí být). Po 20 minutách švestky vyjmeme a opatrně, ale…
více o Švestička v křupavé slanině
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky. Pekáček vymastíme lžící másla a vložíme do něj…
více o Kuřecí stehna na bramborách
Na pánvi rozehřejeme máslo. Poté přidáme mraženou zeleninu. Chvíli restujeme, když je zeleninka orestovaná, poprášíme…
více o Zeleninová polévka na másle