Okurku oloupeme a nakrájíme či nastrouháme na velmi drobné nudličky. Řecký jogurt dáme do středně velké misky. (Nemáme-li originální řecký jogurt, smícháme bílý jogurt s tvarohem. Čím měkčí tvaroh použijeme, tím méně je třeba rozředit bílým jogurtem). Přidáme citronovou šťávu, olivový olej a řádně zamícháme. Dle chuti osolíme a opepříme.
Přidáme prolisovaný česnek. Kdo chce, může jako variaci přidat ještě lžičku pažitky. Řádně zamícháme.
Nakonec nejlépe papírovými ubrousky z okurkových nudliček vymačkáme co nejvíce vody a takhle „osušené" je přidáme do naší směsi. Naposledy řádně zamícháme a mírně posypeme koprem.
Dáme alespoň na hodinu vychladit do ledničky a máme velmi chutné tzatziki, jak ho známe z Řecka.
Tzatziki se výborně hodí k hranolkám, gyrosu a grilovanému masu.
Ze 100 g cukru, 1 tvarohu, mléka, oleje, soli, mouky a prášku do pečiva uděláme vláčné těsto.
1/3 schováme na mřížky a…
více o Mřížkový rebarborový koláč
Dlouho jsem dotvářel pizzu k obrazu svému, tak jak mi utkvěla v paměti, když jsem ji jedl v Itálii. A myslím, že jsem…
více o Pizza (těsto lze i zamrazit)
Ze zmrzliny uděláme kuličky o něco větší než vlašský ořech, dáme na plech do mrazáku. Cukr, cornflakes a kokos v robotu…
více o Smažená zmrzlina v kokosu
Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso…
více o Španělské ptáčky trochu jinak
Prosetou mouku se sodou promícháme s vejcem, cukrem, medem, skořicí a perníkovým kořením. Těsto necháme nejlépe přes…
více o Medové perníčky z žitné mouky