Okurku oloupeme, omyjeme vodou a na hrubém struhadle nastrouháme do mísy. Potom ji hodně osolíme a dáme asi na půl hodiny až hodinu do lednice. Sůl pustí z okurky vodu.
Poté okurku vyndáme z lednice, do mísy napustíme hodně vody a přes jemné sítko přecedíme. Ještě proudem vody vyplavíme zbytky soli (necháme stále v sítku), necháme chvíli okapat a pak jemně lžící vymačkáme vodu přes sítko pryč. Necháme vykapat a pak dáme na chvíli do lednice.
Do jiné mísy vlijeme jogurt z kelímku. Do jogurtu dáme prolisované stroužky česneku, pár kapek citronu a asi 3 kapky olivového oleje (přítelkyně dle jednoho receptu zkusila 2–3 lžíce oleje a byla z toho omáčka, nebylo to dobré).
Na jogurt dáme trošku soli a mletého pepře. Okurku vyjmeme z lednice a promícháme lehce s jogurtem. Necháme vychladit alespoň 2-3 hodiny. Lepší je to však až druhý den, tzatziki mají ostřejší česnekovou a pepřovou chuť.
Problém jsou jen naše jogurty, nejsou tak tučné, jako řecké. Proto jsou naše tzatziki trošku volnější konzistence. Ty řecké jsou jako pomazánka z tvarohu. Tzatziki natíráme nožem na chlebíčkovou veku nebo bílou či celozrnnou bagetu.
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo utřeme do pěny, přidáme tvaroh, ořechy - mleté i sekané, tuhý sníh z bílků, mouku…
více o Tvarohové řezy s rozinkami
Do mísy prosijeme odvážené množství cukru a mléka, promícháme a přesypeme do pekárny. Přidáme med, sirup, aroma a vodu…
více o Falešná marcipánová hmota
Na cibuli osmahneme anglickou, cibuli, žampiony a játra. Osolíme, opepříme, zalejeme trochou vody, přisypeme petrželku,…
více o Maminčino kuře s brambory