Okurku oloupeme, omyjeme vodou a na hrubém struhadle nastrouháme do mísy. Potom ji hodně osolíme a dáme asi na půl hodiny až hodinu do lednice. Sůl pustí z okurky vodu.
Poté okurku vyndáme z lednice, do mísy napustíme hodně vody a přes jemné sítko přecedíme. Ještě proudem vody vyplavíme zbytky soli (necháme stále v sítku), necháme chvíli okapat a pak jemně lžící vymačkáme vodu přes sítko pryč. Necháme vykapat a pak dáme na chvíli do lednice.
Do jiné mísy vlijeme jogurt z kelímku. Do jogurtu dáme prolisované stroužky česneku, pár kapek citronu a asi 3 kapky olivového oleje (přítelkyně dle jednoho receptu zkusila 2–3 lžíce oleje a byla z toho omáčka, nebylo to dobré).
Na jogurt dáme trošku soli a mletého pepře. Okurku vyjmeme z lednice a promícháme lehce s jogurtem. Necháme vychladit alespoň 2-3 hodiny. Lepší je to však až druhý den, tzatziki mají ostřejší česnekovou a pepřovou chuť.
Problém jsou jen naše jogurty, nejsou tak tučné, jako řecké. Proto jsou naše tzatziki trošku volnější konzistence. Ty řecké jsou jako pomazánka z tvarohu. Tzatziki natíráme nožem na chlebíčkovou veku nebo bílou či celozrnnou bagetu.
Králíka rozporcujeme, z trupu připravíme vývar. Pokud nemáme celého dáme kýta, hřbety a podlejeme vodou. Porce osolíme,…
více o Králík – slintající soused
Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, mléko, olej a vejce. Těsto nalijeme na plech a posypeme kokosem smíchaným s…
více o Koláč s kokosem a šlehačkou
Salám nakrájíme na kolečka a ta pokrájíme na proužky. Rozpůlíme papriky, odstraníme jadérka a lusky omyjeme. Pokrájíme…
více o Maďarský paprikový salát
Předehřejte troubu na 160 stupňů. Kachní prsíčka několikrát nařízněte ostrým nožem a celou kachnu osolte a opepřete.…
více o Pomalu pečená kachna s medem