Okurku oloupeme, omyjeme vodou a na hrubém struhadle nastrouháme do mísy. Potom ji hodně osolíme a dáme asi na půl hodiny až hodinu do lednice. Sůl pustí z okurky vodu.
Poté okurku vyndáme z lednice, do mísy napustíme hodně vody a přes jemné sítko přecedíme. Ještě proudem vody vyplavíme zbytky soli (necháme stále v sítku), necháme chvíli okapat a pak jemně lžící vymačkáme vodu přes sítko pryč. Necháme vykapat a pak dáme na chvíli do lednice.
Do jiné mísy vlijeme jogurt z kelímku. Do jogurtu dáme prolisované stroužky česneku, pár kapek citronu a asi 3 kapky olivového oleje (přítelkyně dle jednoho receptu zkusila 2–3 lžíce oleje a byla z toho omáčka, nebylo to dobré).
Na jogurt dáme trošku soli a mletého pepře. Okurku vyjmeme z lednice a promícháme lehce s jogurtem. Necháme vychladit alespoň 2-3 hodiny. Lepší je to však až druhý den, tzatziki mají ostřejší česnekovou a pepřovou chuť.
Problém jsou jen naše jogurty, nejsou tak tučné, jako řecké. Proto jsou naše tzatziki trošku volnější konzistence. Ty řecké jsou jako pomazánka z tvarohu. Tzatziki natíráme nožem na chlebíčkovou veku nebo bílou či celozrnnou bagetu.
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem…
více o Blesková třešňová bublanina
Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přelijeme trochou mléka a smícháme s droždím. Necháme asi 10 minut…
více o Skořicoví šneci s polevou
Středně velký květák zbavíme listů, očistíme a rozebereme na růžičky. Ty vložíme do vroucí osolené vody a krátce je…
více o Květákové placičky s uzeninou
V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme vejce a pomalu vmícháme mléko. Přimícháme 2 lžíce rozpuštěného másla. Těsto…
více o Francouzské palačinky Suzette