Okurku oloupeme, omyjeme vodou a na hrubém struhadle nastrouháme do mísy. Potom ji hodně osolíme a dáme asi na půl hodiny až hodinu do lednice. Sůl pustí z okurky vodu.
Poté okurku vyndáme z lednice, do mísy napustíme hodně vody a přes jemné sítko přecedíme. Ještě proudem vody vyplavíme zbytky soli (necháme stále v sítku), necháme chvíli okapat a pak jemně lžící vymačkáme vodu přes sítko pryč. Necháme vykapat a pak dáme na chvíli do lednice.
Do jiné mísy vlijeme jogurt z kelímku. Do jogurtu dáme prolisované stroužky česneku, pár kapek citronu a asi 3 kapky olivového oleje (přítelkyně dle jednoho receptu zkusila 2–3 lžíce oleje a byla z toho omáčka, nebylo to dobré).
Na jogurt dáme trošku soli a mletého pepře. Okurku vyjmeme z lednice a promícháme lehce s jogurtem. Necháme vychladit alespoň 2-3 hodiny. Lepší je to však až druhý den, tzatziki mají ostřejší česnekovou a pepřovou chuť.
Problém jsou jen naše jogurty, nejsou tak tučné, jako řecké. Proto jsou naše tzatziki trošku volnější konzistence. Ty řecké jsou jako pomazánka z tvarohu. Tzatziki natíráme nožem na chlebíčkovou veku nebo bílou či celozrnnou bagetu.
Maso osolíme a opepříme, popř. dokořeníme jiným kořením. Na každý plátek zvlášť přidáme worchestrovku a sojovku. Dále…
více o Nejjednoduší výborná marináda
Sojové kostky zalijeme soj.omáčkama a worchestrem,přilijeme vodu a uvaříme do měkka.Nakrájenou větší cibuli osmahneme…
více o Sojové maso se sojovou omáčkou
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu půl hodiny proležet, pak jím pokryjeme dno a část…
více o Amorův jablečný řez (koláč)
Polovinu čokolády (200 g) dáme do ohnivzdorné mísy společně s máslem a nízkém plameni rozehříváme do té doby, než nám…
více o Výborné čokoládové brownies