Maso uvaříme a vyndáme z hrnce – vývar použijeme dále. Zelí, brambory, kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme, podusíme na másle a přidáme do masového vývaru spolu s bobkovým listem a červenou řepou. Je-li řepa čerstvá, povaříme ji zvlášť, nakládanou dáme ihned.
Chvilku vaříme, potom přidáme pokrájená rajčata (mohou být oloupaná), pepř, kopr a podle chuti dokyselíme octem, dosolíme. Vše necháme přejít varem – až je všechno měkké a nakonec přidáme pokrájené uvařené maso.
Na talíři doprostřed husté polévky dáme kopeček smetany, například zakysané. Polévka má mít příjemnou navinulou chuť, nesmí být příliš kyselá. Proto použijeme-li kysané zelí, pozor s octem.
Sice nejsem Rus ani Ukrajinec, ale moje přítelkyně je Ruska a její strýc, od kterého mám recept, je „mistr kuchař Ukrajinské republiky“. Polévka má vždy velký úspěch u všech strávníků.
Lazaně uvaříme a zároveň spaříme pórek. Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Plátky lazaní…
více o Speciální plněné lazaně
Očistíme si jeden vetší květák, syrový ho nastrouháme do mísy na větších očkách. Přidáme 2 žloutky, ochutíme vegetou,…
více o Květákové placky (karbanátky)
Vejce,eidam,šunku,romadur a hermelín nahrubo nastrouháme.Přidáme jemně nakrájenou cibuli,majonézu,jogurt,sůl a pepř.…
více o Sýrovo-vajíčková pomazánka
Najprv upečieme sušienky (alebo kúpime hotové piškóty :)). Rúru vyhrejeme na 190°C. Maslo našľaháme s cukrom do peny,…
více o Vanilkový pohár s jahodami