Když chci řezy světlé, přidám ještě 3 lžíce hladké mouky a trochu citronové kůry. Pokud chci ořechové, přidám 3 lžíce mletých ořechů. Pokud chci kakaové, přidám 3 lžíce kakaa.
Těsto šlehám v míse dohromady, vyliju na vymazaný a vysypaný plech (nejlépe strouhankou). Na dortový korpus vysypu plech hladkou moukou. Peču na 200 °C, dokud se neodlepuje upečené od stěn plechu. Mohou se dát i dvě různě upečená těsta na sebe, jak kdo chce. Naplnit krémem, jaký kdo má rád.
Vanilkový krém: 3 vejce, 6 lžic krystalového cukru, 1 vanilkový cukr. Do ušlehaného se nastrouhá 1 ztužený tuk a 2 másla (změklá) a znovu se šlehá do hladka.
Pudinkový krém: 1/2 l mléka, 1 pudink – uvařit, do studeného a hlavně bez škraloupu se dá 1 změklé máslo a ušlehá se s cukrem podle chuti. Lépe osladit hned pudink. Karamelový krém: plechovku se sladkým kondenzovaným mlékem vařit dvě hodiny ve vroucí vodě (neotevírat, až po vychladnutí). Karamel vybrat do mísy, přidat 1 máslo a šlehat (už nesladit).
První dva krémy se dají dochutit, čím kdo chce. Třetí krém je prostě karamelový.
Tip: když peču dort, dělám do formy z 1 dávky bílý a znovu z 1/2 ořechový. Bílý korpus překrojím na dva díly a skládám bílý, marmeláda – klidně pikantnější (vyzkoušená meruňková), pudinkový krém, ořechová placka, marmeláda – rybíz, višně atd., pudinkový krém, světlá placka a nahoru karamelový krém. Mám tento recept hrozně ráda řezy a dorty stokrát a pokaždé jinak.