Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Necháme vychladnout.
Špekáčky oloupeme a krájíme na půlky podélně, nebo na čtvrtiny. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Do vymyté 5 litrové sklencie od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Poklademe na to vrstvu špekáčků. Opakujeme až do plné sklenice. Vychladlý nálev nalijeme do sklencie. Sklenici je dobré na závěr dobře uzavřít. Stačí celofán a gumička, ale já používám umělohmotný uzávěr nacvakávací. Odležet to necháme asi 14 dnů (pokud budou čtvrtky špekáčků, bude to trvat asi týden).
Povidla rozvaříme s 200 ml vody, přidáme koření a lžíci strouhanky a vaříme do zhoustnutí. Ořechy umeleme a smícháme s…
více o Nákyp s povidly a ořechy
Špenátová omáčka: na plátku Hery osmahneme ciibulku, přidáme rozkrájený mražený špenát (je dobré koupit již naporcovaný…
více o Gnocchi se špenátem a nivou