Ocet a litr vody, sůl, cukr, celý pepř, bobkový list, nové koření a vegetu svaříme. Necháme 3 minuty vařit, pak koření scedíme a dáme na 3 minuty do láku vařit na proužky nakrájenou cibuli. Špekáčky „svlékneme“ a nakrájíme na centimetrová kolečka. Kyselé okurky nakrájíme na tenká kolečka. Buřty, okurku a cibuli zalijeme teplým nálevem a necháme 3 dny marinovat.
Po uplynutí doby si připravíme aspik. Slijeme nálev z utopenců, dolijeme vodou na požadované množství pro 2 sáčky želatiny, ohřejeme na 80 °C – nesmí se vařit. Obdélníkovou formu na pečení vložíme do většího mikrotenového sáčku, upravíme podle formy a nalijeme sběračkou asi 2 cm nálevu. Necháme chvíli v chladu ztuhnout a pak střídavě dodáváme po vrstvách směs buřtů s cibulí a zaléváme nálevem aspiku.
Buřty mají tendenci vyplavávat nahoru, tak vždy chvíli počkáme a necháme maličko zatuhnout. Utopencový aspik můžeme udělat i tak, že buřty nakrájíme na kostičky a spolu s cibulí a okurkami nasypeme do obalu na tlačenku a zalijeme aspikem, zavážeme a necháme ztuhnout.
Z mléka, cukru, vanilky a pudinkových prášků uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Pak krém…
více o Vanilkový krém na dorty
Odblaněná vepřová játra nakrájíme na kousky a orestujeme doměkka s jemně nasekanou cibulí. Směs dohladka rozmixujeme,…
více o Paštika z vepřových jater