Ocet a litr vody, sůl, cukr, celý pepř, bobkový list, nové koření a vegetu svaříme. Necháme 3 minuty vařit, pak koření scedíme a dáme na 3 minuty do láku vařit na proužky nakrájenou cibuli. Špekáčky „svlékneme“ a nakrájíme na centimetrová kolečka. Kyselé okurky nakrájíme na tenká kolečka. Buřty, okurku a cibuli zalijeme teplým nálevem a necháme 3 dny marinovat.
Po uplynutí doby si připravíme aspik. Slijeme nálev z utopenců, dolijeme vodou na požadované množství pro 2 sáčky želatiny, ohřejeme na 80 °C – nesmí se vařit. Obdélníkovou formu na pečení vložíme do většího mikrotenového sáčku, upravíme podle formy a nalijeme sběračkou asi 2 cm nálevu. Necháme chvíli v chladu ztuhnout a pak střídavě dodáváme po vrstvách směs buřtů s cibulí a zaléváme nálevem aspiku.
Buřty mají tendenci vyplavávat nahoru, tak vždy chvíli počkáme a necháme maličko zatuhnout. Utopencový aspik můžeme udělat i tak, že buřty nakrájíme na kostičky a spolu s cibulí a okurkami nasypeme do obalu na tlačenku a zalijeme aspikem, zavážeme a necháme ztuhnout.
Přebrané, oprané a namočené fazole uvaříme doměkka (nerozvaříme) a necháme vychladnout. Scedíme je, v míse smícháme s…
více o Fazolový salát se slaninou
Špenát osmažíme na másle. Přidáme nadrobno nasekaný stroužek česneku, osolíme a opepříme. Ke konci smažení přidáme na…
více o Pstruh se špenátem a česnekem