V kastrůlku nahřejte 2 lžíce oleje, přidejte jemně pokrájenou mrkev a orestujte ji dozlatova. Vsypte jemně nasekanou cibuli a míchejte, dokud nezesklovatí. Přimíchejte protlak a orestujte ho.
Přilijte víno, přidejte med, cukr, koření a vyloupané švestky. Promíchejte, přiklopte a teplotu snižte na třetinu plného výkonu. Za občasného promíchání duste asi 20 minut. Podle potřeby podlévejte vodou.
Měkké švestky a zeleninu rozmixujte, přeceďte a nalijte zpět do kastrůlku. Omáčku dle potřeby rozřeďte trochou vody, dochuťte solí, pepřem, cukrem a krátce zvolna povařte.
Krkovičku nakrájejte na plátky a opečte na zbylém oleji z obou stran dozlatova. Plátky rozdělte na nahřáté talíře a přelijte omáčkou. Podávejte se šťouchanými brambory nebo jemnými žemlovými knedlíčky.
Očistíme si jeden vetší květák, syrový ho nastrouháme do mísy na větších očkách. Přidáme 2 žloutky, ochutíme vegetou,…
více o Květákové placky (karbanátky)
Amasaké smícháme se sušeným ovocem a za občasného míchání přivedeme k varu. Zatím rozmícháme pudink, Maizenu a cukr ve…
více o Amasaké s pudinkem a ovocem
Na oleji orestujete na velké kusy nakrájený petržel a brambory. Přidáte nastrouhaný zázvor a najemno nasekaný česnek a…
více o Polévka z medvědího česneku