Vanilkovo-čokoládový dort

2.67

hodnoceno: 3
Příprava: 120 minut
Porce: 8
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Čokoládový krém
    • 250
      g máslo
    • 400
      ml mléko
    • 150
      g moučkový cukr
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • 1
      balení čokoládový pudink
  • Vanilkový krém
    • 250
      g máslo
    • 400
      ml mléko
    • 150
      g moučkový cukr
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • 1
      balení vanilkový pudink
  • Kakaová poleva
    • 1
      lžíce solamyl (bramborový škrob)
    • 2
      lžíce mléko
    • 80
      g moučkový cukr
    • 30
      g kakao
    • 80
      g ztužený tuk
  • Korpus
    • 6
      ks vejce
    • 180
      g moučkový cukr
    • vanilkový cukr
    • 210
      g polohrubá mouka
    • 2
      lžička prášek do pečiva
    • 3
      lžíce vařící voda
  • Na ozdobení
    • marcipán

Postup přípravy receptu

  • Žloutky ušleháme s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, potom přidáme vařící vodu a dál šleháme, až do zhoustnutí. Dále vmícháme po částech sníh z bílků a také mouku s práškem do pečiva. Hladké těsto vlijeme do trošku větší dortové formy, olejem vymaštěné a hrubou moukou vysypané. Pečeme pozvolna v troubě předehřáté asi na 165–170°C, přibližně 40 minut.

    RADA: Korpus

  • Z pudinkového prášku a mléka uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme a postupně zašleháváme vychladlý pudink. Nakonec zašleháme i rum.

    RADA: Krémy

  • Tuk rozpustíme, přidáme mléko a cukr. Musíme vše míchat na mírném ohni, aby směs nebublala. Potom přidáme lžíci solamylu a nakonec kakao. (Směs bychom měli dělat až nakonec, když už je korpus vychladlý a promazaný, protože když už je poleva hotová, tak rychle tuhne a špatně se s ní pracuje.)

    RADA: Kakaová poleva

  • Korpus dvakrát rozkrojíme. Spodní část potřeme marmeládou a čokoládovým krémem. Prostřední část potřeme jen čokoládovým krémem. Vrchní část potřeme polevou. Kraje dortu přetřeme vanilkovým krémem, kterým dort i dozdobíme.

    RADA: Promazání dortu

  • Marcipán buď koupíme hotový a nebo předhotovený = cukrová hmota, kterou vyválíme v trošce moučkového cukru a vykrájíme obrázky.
Zařazení: Zákusky Dorty Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: