U smetanového sýru a smetany je třeba, aby měly pokojovou teplotu.
Používáme malou dortovou formu 18 cm průměr, lze použít i širší, ale náplň nebude tak vysoká. Forma musí být rozepínací. Na dno formy můžeme vložit pečicí papír, ale jde vyndat dobře i bez něj.
Začneme rozdrcením sušenek, buď v utěrce válečkem nebo robotem. Do rozdrcených sušenek zamícháme cukr a směs se zalijeme rozpuštěným máslem. Pěkně smícháme, aby se máslo vsáklo do sušenek. Pak směs nasypeme do formy a skleničkou s rovným dnem přitlačíme na dno formy. Nachystaný korpus ve formě dáme na 190 °C zapéct cca 8–10 minut. Je vhodné na něj v horkovzdušné troubě pustit i spodní pečení.
Náplň je lepší míchat v mixéru, ale lze to i metličkou. Vložíme smetanový sýr do mísy a trochu rozmícháme. Pak do něj postupně začneme sypat cukr. Jakmile je cukr v sýru rozmíchaný a rozpuštěný, začneme postupně vmíchávat zakysanou smetana, limetovou šťávu a vejce (jedno pěkně za druhým). Jako poslední přidáme do náplně limetkovou kůru a pudink. Náplň by tak měla být poměrně tekutá.
Před nalitím náplně na už vychladlý korpus zbavíme náplň bublinek. Pak ji nalijeme do formy.
Cheesecake by neměl příliš zezlátnout nebo popukat, proto v troubě po celou dobu pečení máme zvlášť i pekáč naplněný vodou. Nachystaný cheesecake vložíme do trouby na 190 °C prvních 15 minut, pak teplotu stáhneme na 120 stupňů a pečeme cca 1 hodinu. Cheesecake vyndáme z trouby, úzkým nožem opatrně objedeme po obvodu, abychom uvolnili kraj. Formu ještě neotvíráme! Cheesecake dáme pomalu vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky. Trvá to cca 5–6 hodin. Pak dáme cheesecake stále ve formě do lednice na několik dalších hodin, nejlépe přes noc.
Krájíme nahřátým nožem v teplé vodě, aby se cheesecake příliš nepřilepil.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Žampiony oloupeme a zbavíme je nožiček, které pokrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibuli, až trošku zezlátne…
více o Žampiony plněné šunkou a nivou
- v misce smícháme koření,tymián,oliv.olej a trochu citr.šťávy (vše podle velikosti kuřete,ale nebojte se koření,tím,že…
více o Kuře na soli s citronem
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o „Paličkové" linecké cukroví