U smetanového sýru a smetany je třeba, aby měly pokojovou teplotu.
Používáme malou dortovou formu 18 cm průměr, lze použít i širší, ale náplň nebude tak vysoká. Forma musí být rozepínací. Na dno formy můžeme vložit pečicí papír, ale jde vyndat dobře i bez něj.
Začneme rozdrcením sušenek, buď v utěrce válečkem nebo robotem. Do rozdrcených sušenek zamícháme cukr a směs se zalijeme rozpuštěným máslem. Pěkně smícháme, aby se máslo vsáklo do sušenek. Pak směs nasypeme do formy a skleničkou s rovným dnem přitlačíme na dno formy. Nachystaný korpus ve formě dáme na 190 °C zapéct cca 8–10 minut. Je vhodné na něj v horkovzdušné troubě pustit i spodní pečení.
Náplň je lepší míchat v mixéru, ale lze to i metličkou. Vložíme smetanový sýr do mísy a trochu rozmícháme. Pak do něj postupně začneme sypat cukr. Jakmile je cukr v sýru rozmíchaný a rozpuštěný, začneme postupně vmíchávat zakysanou smetana, limetovou šťávu a vejce (jedno pěkně za druhým). Jako poslední přidáme do náplně limetkovou kůru a pudink. Náplň by tak měla být poměrně tekutá.
Před nalitím náplně na už vychladlý korpus zbavíme náplň bublinek. Pak ji nalijeme do formy.
Cheesecake by neměl příliš zezlátnout nebo popukat, proto v troubě po celou dobu pečení máme zvlášť i pekáč naplněný vodou. Nachystaný cheesecake vložíme do trouby na 190 °C prvních 15 minut, pak teplotu stáhneme na 120 stupňů a pečeme cca 1 hodinu. Cheesecake vyndáme z trouby, úzkým nožem opatrně objedeme po obvodu, abychom uvolnili kraj. Formu ještě neotvíráme! Cheesecake dáme pomalu vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky. Trvá to cca 5–6 hodin. Pak dáme cheesecake stále ve formě do lednice na několik dalších hodin, nejlépe přes noc.
Krájíme nahřátým nožem v teplé vodě, aby se cheesecake příliš nepřilepil.
Brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme pokrájené vymačkané zelí, osolíme, posypeme moukou a vypracujeme těsto. Ihned…
více o Bramborové lokše s povidlím
Utřeme tuk, přidáme sýr a olej a našleháme. Pak přidáme na velmi tenké plátky nastrouhané ředkvičky a nadrobno usekanou…
více o Sýrová pomazánka s ředkvičkami
Normálně okořenit stehýnka, dát zprudka opéci, dochutit pepřem, solí a tymiánem - tím malinko. Pak podlít (já prakticky…
více o Borůvková kuřecí stehna
Očistíme si jeden vetší květák, syrový ho nastrouháme do mísy na větších očkách. Přidáme 2 žloutky, ochutíme vegetou,…
více o Květákové placky (karbanátky)