Uděláme kvásek – cukr, droždí, smetana. Zaděláme těsto, řádně propracujeme a necháme v teple kynout nejméně 5 hodin. Jelikož je těsto velmi tučné, kyne tak dlouho. Z této dávky uděláme 2 vánočky nebo 2 mazance. Dáme na pečicí papír, necháme ještě chvíli v teple kynout. Aby nám nespadla, tak ji zafixujeme špejlí alespoň na 4 místech. Potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme sekanými ořechy a mandlemi. Dáme péct cca na 3/4–1 hodinu na 150–180 °C. Jestli je upečená, poznáme, když vyndáme prostřední špejli – musí být suchá.
Z kvasnic, cukru, mléka necháme vzejít kvásek, a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Těsto rozdělíme na pět bochánků a…
více o Martiny – martinské rohlíky
V mističce pečlivě smícháme kelímek smetany a přibližně 4 trojúhelníčky taveného sýra do hladka, můžeme naředit trochu…
více o Rychlá omáčka na těstoviny
Kotlety osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance, ve vejci a dáme smažit na pánev do růžova. Do pekáčku nebo zapékací…
více o Obrácené řízky na zelenině