Uděláme kvásek – cukr, droždí, smetana. Zaděláme těsto, řádně propracujeme a necháme v teple kynout nejméně 5 hodin. Jelikož je těsto velmi tučné, kyne tak dlouho. Z této dávky uděláme 2 vánočky nebo 2 mazance. Dáme na pečicí papír, necháme ještě chvíli v teple kynout. Aby nám nespadla, tak ji zafixujeme špejlí alespoň na 4 místech. Potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme sekanými ořechy a mandlemi. Dáme péct cca na 3/4–1 hodinu na 150–180 °C. Jestli je upečená, poznáme, když vyndáme prostřední špejli – musí být suchá.
Piškoty necháme v sáčku a válečkem na těsto je rozdrtíme. Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a…
více o Velikonoční piškotová vajíčka
Odblaněná vepřová játra nakrájíme na kousky a orestujeme doměkka s jemně nasekanou cibulí. Směs dohladka rozmixujeme,…
více o Paštika z vepřových jater
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vlažné máslo, nastrouhanou dýni, aroma, kokos, mouku s kypřidlem a rozinky…
více o Dýňová bábovka (řez) s kokosem