Uděláme kvásek – cukr, droždí, smetana. Zaděláme těsto, řádně propracujeme a necháme v teple kynout nejméně 5 hodin. Jelikož je těsto velmi tučné, kyne tak dlouho. Z této dávky uděláme 2 vánočky nebo 2 mazance. Dáme na pečicí papír, necháme ještě chvíli v teple kynout. Aby nám nespadla, tak ji zafixujeme špejlí alespoň na 4 místech. Potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme sekanými ořechy a mandlemi. Dáme péct cca na 3/4–1 hodinu na 150–180 °C. Jestli je upečená, poznáme, když vyndáme prostřední špejli – musí být suchá.
Brambory oloupeme, nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a vejci zaděláme tužší bramborové těsto. Hned jej rozválíme na…
více o Bramborové taštičky se zelím
Oloupané brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, okurky na jemném, cibuli najemno nakrájíme, přidáme hořčici,…
více o Chlebíčky z mléčného baru
Pažítku nasekáme nadrobno. Tuniaka scedíme. V miske spolu zmiešame obe suroviny. Pridáme vajcia a múku. Dochutíme soľou…
více o Tuniakové karbonátky so salsou