Uděláme kvásek – cukr, droždí, smetana. Zaděláme těsto, řádně propracujeme a necháme v teple kynout nejméně 5 hodin. Jelikož je těsto velmi tučné, kyne tak dlouho. Z této dávky uděláme 2 vánočky nebo 2 mazance. Dáme na pečicí papír, necháme ještě chvíli v teple kynout. Aby nám nespadla, tak ji zafixujeme špejlí alespoň na 4 místech. Potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme sekanými ořechy a mandlemi. Dáme péct cca na 3/4–1 hodinu na 150–180 °C. Jestli je upečená, poznáme, když vyndáme prostřední špejli – musí být suchá.
Nálev převaříme a necháme vychladnout. Každou okurku nakrojíme trochu nožem a vtlačíme do něj stroužek česneku. Takto…
více o Česnekové okurky sterilované
Uvaříme pudink z necelého půllitru vody, osladíme a do horkého pudinku vmícháme 50 g Hery (můžeme přidat trošku rumu).…
více o Jablečný koláč s pudinkem
Prosetou mouku se sodou promícháme s vejcem, cukrem, medem, skořicí a perníkovým kořením. Těsto necháme nejlépe přes…
více o Medové perníčky z žitné mouky