Ovoce můžeme dát a namíchat podle vlastní chuti. V rozpisu je ovoce a množství, jak jsem ho namíchala já.
Jablka a hrušky omyjeme a i se slupkou nakrájíme na stejné asi centimetrové kostky, které vložíme do větší misky. Mandarinku oloupeme, rozdělíme ji na dílky a přidáme do misky. Místo mandarinky můžeme použít pomeranč. Dále přidáme omyté maliny, cukr, skořici, rum, citronovou šťávu, hřebíčky a vše důkladně promícháme.
Připravenou směs přendáme do pekáčku s příklopem a vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 30 minut. Potom pokličku sundáme a necháme péct odkryté ještě 15 minut. Během pečení asi 2 - 3krkát promícháme. Než se čaj upeče, připravíme si malé zavařovací skleničky.
Po upečení čaje si nahřejeme skleničky a plníme je ještě horkou směsí. Pevně uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a takto necháme 20 minut. Potom je postavíme na dno a necháme vychladnout. Takto připravený čaj můžeme skladovat celou zimu. Z této dávky jsem udělala 5 skleniček od moravanky.
Vánoční pečený čaj podáváme tak, že do hrnečku dáme 2 - 3 lžičky a zalijeme horkou vodou. Necháme vylouhovat a přecedíme. Já ho necedím, ale ovoce sníme. Je dobré a byla by to škoda ho vyhodit.
Z mouky, másla, 125 g cukru, žloutku, mléka, vína, 1 lžičky mleté skořice a hřebíčku vypracujeme těsto, zabalené ve…
více o Skořicové sušenky s povidly
1. Paprikám seřízneme vršky a vydlabeme je.
2. Cibuli, špekáčky a tvarůžky nakrájíme na kostičky, smícháme s hořčicí a…
více o Olomoucké plněné papriky
1den: 1 kg omytého rybízu přelijeme 1 litrem horké vody, přidá se lžička kyseliny citrónové, lehce promíchat a nechá se…
více o Rybízová šťáva za studena