Velikonoční mazanec bez vajec

3.12

hodnoceno: 16
Příprava: 60 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 0,5
      lžička sůl
    • 0,5
      l mléko
    • 120
      g moučkový cukr
    • žloutek na potření
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • hnědý rum
    • rozinky
    • 700
      g polohrubá mouka
    • 60
      g droždí
    • 200
      g hera
    • mandle
    • citronová kůra strouhaná
    • kandované ovoce

Postup přípravy receptu

  • Rozinky namočíme asi do 4 lžic rumu a necháme přejít varem (nebo použijeme rozinky namočené v rumu delší dobu).
  • Kvasnice rozdrobíme do hrnečku, přidáme lžíci mouky, špetku cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka a necháme vykynout kvásek. Do mouky přidáme rozehřátou Heru, oba cukry, citronovou kůru z poloviny citronu, kvásek, sůl a vlažným mlékem zaděláme těsto. Nakonec přidáme rozinky i s rumem a pokrájené mandle. Poprášíme moukou a necháme kynout asi půl hodiny, až těsto zvětší svůj objem. Pak do těsta přidáme na kousky pokrájené kandované ovoce a necháme ještě čtvrt hodiny znovu kynout.
  • Vykynuté těsto přendáme na vál, rozdělíme na 2 díly, z každého uděláme bochánek a na vymazaném plechu necháme ještě asi 15 minut kynout. Potom potřeme rozpuštěným máslem se žloutkem, střed bochánku nastřihneme špičkou nůžek do křížku, můžeme znovu posypat mandlemi a dáme do předehřáté trouby.
  • Pečeme mírně na 150–175 °C asi 30–40 minut do zlatova. Vpíchnutím špejle zjistíme, zda je vnitřek suchý a nelepí.
  • Protože bochánky jsou dost velké, tak aby se na plechu neslepily, dělám z pečicího papíru asi 5 cm vysoké zábrany a dám je kolem každého. Musí být větší než bochánek dole – pozor, nesmíte ho moc škrtit, pečením ještě nabyde. Bochánek se pak neroztahuje do šířky.
Zařazení: Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: