Rozinky namočíme asi do 4 lžic rumu a necháme přejít varem (nebo použijeme rozinky namočené v rumu delší dobu).
Kvasnice rozdrobíme do hrnečku, přidáme lžíci mouky, špetku cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka a necháme vykynout kvásek. Do mouky přidáme rozehřátou Heru, oba cukry, citronovou kůru z poloviny citronu, kvásek, sůl a vlažným mlékem zaděláme těsto. Nakonec přidáme rozinky i s rumem a pokrájené mandle. Poprášíme moukou a necháme kynout asi půl hodiny, až těsto zvětší svůj objem. Pak do těsta přidáme na kousky pokrájené kandované ovoce a necháme ještě čtvrt hodiny znovu kynout.
Vykynuté těsto přendáme na vál, rozdělíme na 2 díly, z každého uděláme bochánek a na vymazaném plechu necháme ještě asi 15 minut kynout. Potom potřeme rozpuštěným máslem se žloutkem, střed bochánku nastřihneme špičkou nůžek do křížku, můžeme znovu posypat mandlemi a dáme do předehřáté trouby.
Pečeme mírně na 150–175 °C asi 30–40 minut do zlatova. Vpíchnutím špejle zjistíme, zda je vnitřek suchý a nelepí.
Protože bochánky jsou dost velké, tak aby se na plechu neslepily, dělám z pečicího papíru asi 5 cm vysoké zábrany a dám je kolem každého. Musí být větší než bochánek dole – pozor, nesmíte ho moc škrtit, pečením ještě nabyde. Bochánek se pak neroztahuje do šířky.
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme aspoň 1/2 hodiny odpočinout. Tvaroh utřeme s cukrem, máslem, vejcem a…
více o Tvarohová roláda s hruškami
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a petržel (od obojího cca stejné množství jako cibule) a…
více o Jednoduchá rajská polévka
Všechny přísady smícháme. A dáme do vymazané mikrovlnkové nádoby. Vlníme asi 7 minut (podle síly mikrovlnky).
Místo…
více o Buchta rychlík (v mikrovlnce)
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, vmícháme mouku s kakaem a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto…
více o Banánovo-čokoládová roláda