Vepřová pečeně se švestkovou nádivkou a jablečným pyré
2.61
hodnoceno: 23
Příprava:120 minut
Porce:4
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
600
g
brambory
2
stroužek
česnek
400
ml
voda
10
ks
hřebíček
1
špetka
pepř mletý
1
špetka
kmín
vepřová kýta
500
ml
pivo - černé
150
g
sušené švestky
1
lžička
skořice - mletá
3
ks
jablka
1
špetka
mořská sůl
1
ks
koření na vepřovou pečeni
1
lžíce
extra panenský olivový olej
4
snítka
rukola
50
g
rozpuštěné máslo
Postup přípravy receptu
Rozehřejeme si troubu na 200 stupňů. V kýtě vytvoříme nožem kapsu, do které vtlačíme sušené švestky tak, aby se dala kapsa následně sešít 5 ks ostrých párátek. Do masa vetřeme sůl, pepř a posypeme kmínem a kořením na vepřovou pečeni. Takto maso orestujeme (zatáhneme) na připravené rozpálené pánvi s olivovým olejem a to ze všech stran. Připravíme si nádobu na pečení tak, že do ní vlijeme lžíci olivového oleje a položíme zatáhnuté maso. Vložíme do trouby. Za cca 3–5 minut podlijeme vodou do poloviny výšky masa. Necháme péct. Po 60 minutách maso otočíme.
Na osminky nakrájíme 3 jablka, vyjmeme jadřince. Připravíme si nádobu na omáčku z jablečného pyré. Rozpustíme v ní 50–100 g másla, vsypeme jablka a zlehounka orestujeme, pomalu dolijeme 500 ml černého piva tak, ať příliš nepění, vsypememe hřebíček (8–10 ks), lžičku mleté skořice a necháme 10 minut provařit na mírném ohni. Následně, po vyjmutí všech hřebíčků, obsah nádoby rozmixujeme tyčovým mixérem.
Uvaříme si oloupané brambory a poté je nakrájíme na širší dukátky.
Po cca 100 minutách pečení dolijeme připravenou omáčku z jablečného pyré a přidáme 2 stroužky lisovaného česneku, promícháme. Necháme dopéct 20 minut.
Na připravený nahřátý talíř ukrojte plátek masa s krásnou kresbou nádivky, přidejte vařené brambory okolo masa a zalijte omáčkou. Vše můžete posypat nakrájenou snítkou rukoly.
Ve větší míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme hladké tekutější těsto. Na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný…
více o Babiččin rychlý jablečný koláč