Vepřovou pečeni lehce naklepeme, nařízneme, lehce posolíme, opepříme, posypeme staročeským kořením a na oleji opečeme. Pekáček poklademe slaninou, kolečky cibule, na to položíme opečené plátky masa, zakryjeme alobalem a v troubě dopečeme doměkka. Před dopečením masa zprudka opečeme papriky nakrájené na proužky na té samé pánvi, co jsme restovali maso. Papriky nesolíme.
Poté pekáček vyjmeme z trouby a maso hustě poklademe červenou a žlutou paprikou, posypeme nastrouhanou nivou a zalijeme smetanou – se smetanou to nepřeháníme, stačí lehce, aby v ní maso neplavalo. Zapečeme, dokud se niva nerozpustí.
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibuli. Přidáme nakrájená rajčata, česnek, provensálské koření a…
více o Lilková omáčka na těstoviny
Uvaříme kolínka, scedíme, dáme do větší mísy. Uzené maso pokrájíme na kostičky, nivu nastrouháme, zelí necháme okapat,…
více o Kolínka se zelím a nivou
Jemně pokrájený špek společně s pokrájenou cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme osmažit i na kostičky, nudličky či…
více o Dušené vepřové maso s hlívou