kg
vepřová krkovice
nebo plec nebo jiné lehce tučnější maso; ne kýtu
2
ks
cibule
nebo jedna větší
sůl
pepř mletý
3
stroužek
prolisovaný česnek
drcený kmín
Zelí
1
sklenice
červené zelí
~670g
1
ks
cibule
menší
sůl
pepř mletý
drcený kmín
trošku
cukr
ocet
Postup přípravy receptu
Vepřové výpečky:
Maso nakrájíme na větší kostky (asi 3 cm), osolíme, opepříme, pokmínujeme, potřeme česnekem. Cibuli nakrájíme na plátky a zamícháme do masa. Směs vložíme do pekáčku, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme v troubě do měkka (3/4 hodiny i více, podle masa). Maso je třeba hlídat, podlévat, občas promíchat.
Zelí:
Na oleji necháme zezlátnout na jemno nakrájenou cibuli, přidáme zelí, lehce osolíme, opepříme a okmínujeme, lehce podlijeme vodou a dusíme do měkka (také asi 3/4 hodiny, možná méně - začneme masem). Také hlídat, míchat, podlévat. Na závěr trošku osladit (asi lžíce) a podle chuti i dokyselit octem.
Vepřové maso naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme. Horní stranu pomažeme plnotučnou hořčicí, poklademe kysané zelí…
více o Vepřové závitky se zelím
Brambory jemně nastrouháme, vodu slijeme, přidáme vejce, utřený česnek a mouku, pepř, majoránku a dle chuti osolíme.…
více o Zapečený bramborák se zelím
Tmavou tvarohovou náplň umícháme ze všech ingrediencí na náplň. Žloutky ušleháme s cukry do pěny, pak přidáme rozehřátý…
více o Bábovka tvarohovo-tvarohová
Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na…
více o Hospodská svíčková na smetaně