kg
vepřová krkovice
nebo plec nebo jiné lehce tučnější maso; ne kýtu
2
ks
cibule
nebo jedna větší
sůl
pepř mletý
3
stroužek
prolisovaný česnek
drcený kmín
Zelí
1
sklenice
červené zelí
~670g
1
ks
cibule
menší
sůl
pepř mletý
drcený kmín
trošku
cukr
ocet
Postup přípravy receptu
Vepřové výpečky:
Maso nakrájíme na větší kostky (asi 3 cm), osolíme, opepříme, pokmínujeme, potřeme česnekem. Cibuli nakrájíme na plátky a zamícháme do masa. Směs vložíme do pekáčku, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme v troubě do měkka (3/4 hodiny i více, podle masa). Maso je třeba hlídat, podlévat, občas promíchat.
Zelí:
Na oleji necháme zezlátnout na jemno nakrájenou cibuli, přidáme zelí, lehce osolíme, opepříme a okmínujeme, lehce podlijeme vodou a dusíme do měkka (také asi 3/4 hodiny, možná méně - začneme masem). Také hlídat, míchat, podlévat. Na závěr trošku osladit (asi lžíce) a podle chuti i dokyselit octem.
Vepřové maso naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme. Horní stranu pomažeme plnotučnou hořčicí, poklademe kysané zelí…
více o Vepřové závitky se zelím
Z mandarinek slijeme šťávu a doplníme vodou na 3 dl. Z této tekutiny a přislušného množství prvního pudinkového prášku …
více o Pudinková mísa s mandarinkami
Cibule nakrájíme na spíše tenké kolečka, které ve velké těžké pánvi osmahneme na másle do sklovita. Přidáme na malé…
více o Avignonský rumpsteak s cibulí
Toastový chléb na knedlík nakrájíme na kostky a dáme na plech, který vložíme do trouby a na 200 stupňů 10 minut sušíme.…
více o Odlehčený žemlový knedlík