ks
hlávkový salát
listů – na kousky natrhat, nebo čínské zelí
1
ks
okurka salátová
menší
2
lžíce
pažitka
nakrájená
1
špetka
pepř mletý
1
lžička
bazalka
nasekaná
0,5
dl
bílé víno
4
ks
paprika
žlutá, červená, zelená a oranžová
250
g
zakysaná smetana
1
lžíce
panenský olivový olej
extra
Postup přípravy receptu
Kuřecí prsa a vepřovou pečeni nakrájime na nudličky asi tak 3 cm dlouhé a 1 cm široké, dáme do misky. V oleji rozmícháme česnek, sůl, gyros koření a vše vlijeme do misky s masem. Pořádně promícháme a necháme asi tak 30 minut odležet. Mezítím vyválíme listové těsto asi tak 2–3 mm silné pláty a nakrájíme čtverce 20×20 cm. Nakrájíme na malé kostičky hermelín a rozdrobíme nivu. Maso orestujeme na pánvi. Na čtverce těsta klademe maso, navrch dáme hermelín, nivu a uděláme uzlíky. Dáme péct do trouby asi tak na 150 °C a pečeme jemně dozlatova.
Zatím, co se nám měšce pečou, připravíme si přílohu: papriky nakrájíme na nudličky 0,5×2 cm, okurku na 1/4 kolečka asi tak 2 mm silná, rajčata na 0,5 cm silné plátky, pórek na půlkolečka asi 2 mm silná, natrháme salát na kousky, nahrubo nastrouháme mrkev, vše vložíme do mísy. Do smetany dáme extra panenský olivový olej, česnek, sůl, bílý pepř, bílé víno a promícháme. Přidáme nakrájenou pažitku, nasekanou bazalku a znovu promícháme, poté nalijeme na zeleninu a opatrně promícháme.
K teplým měšcům podáváme připravenou zeleninovou přílohu. Ačkoliv je to trochu pracné, opravdu to stojí za to.
Ve větší misce společně našlehejte olivový olej, balzamikový ocet, hořčici a česnek. Medailonky z obou stran osolte a…
více o Vepřové medailonky s olivami
Hermelín vyjmeme z obalu, položíme na plátek chleba, potřeme olejem s kořením (může být ostřejší) a na grlilovacím…
více o Grilovaný hermelín na topince
Nivu utřeme s máslem (kombinace pomazánkového a normálního másla taky není špatná), doporučuji jemně nastrouhat a potom…
více o Ježek s nivovou pomazánkou
Zhladké mouky ,tvarohu a soli vypracujeme jemné těsto. Dáme jej do misky a necháme 20 nimut odležet v chladničce,aby…
více o Půlměsíce z tvarohového těsta
Plecko a 2/3 bůčku zalejeme dostatečným množstvím vody, přidáme sůl,divoké koření a vaříme do skoro hotova. Maso musí…
více o Zavařovaná domácí paštika
Změklý tuk smícháme s moukou a zakysanou smetanou. Vypracujeme těsto, které necháme 1hod odpočinout v potravinové fólii…
více o Tvarohové šátečky ze zakysanky