ks
hlávkový salát
listů – na kousky natrhat, nebo čínské zelí
1
ks
okurka salátová
menší
2
lžíce
pažitka
nakrájená
1
špetka
pepř mletý
1
lžička
bazalka
nasekaná
0,5
dl
bílé víno
4
ks
paprika
žlutá, červená, zelená a oranžová
250
g
zakysaná smetana
1
lžíce
panenský olivový olej
extra
Postup přípravy receptu
Kuřecí prsa a vepřovou pečeni nakrájime na nudličky asi tak 3 cm dlouhé a 1 cm široké, dáme do misky. V oleji rozmícháme česnek, sůl, gyros koření a vše vlijeme do misky s masem. Pořádně promícháme a necháme asi tak 30 minut odležet. Mezítím vyválíme listové těsto asi tak 2–3 mm silné pláty a nakrájíme čtverce 20×20 cm. Nakrájíme na malé kostičky hermelín a rozdrobíme nivu. Maso orestujeme na pánvi. Na čtverce těsta klademe maso, navrch dáme hermelín, nivu a uděláme uzlíky. Dáme péct do trouby asi tak na 150 °C a pečeme jemně dozlatova.
Zatím, co se nám měšce pečou, připravíme si přílohu: papriky nakrájíme na nudličky 0,5×2 cm, okurku na 1/4 kolečka asi tak 2 mm silná, rajčata na 0,5 cm silné plátky, pórek na půlkolečka asi 2 mm silná, natrháme salát na kousky, nahrubo nastrouháme mrkev, vše vložíme do mísy. Do smetany dáme extra panenský olivový olej, česnek, sůl, bílý pepř, bílé víno a promícháme. Přidáme nakrájenou pažitku, nasekanou bazalku a znovu promícháme, poté nalijeme na zeleninu a opatrně promícháme.
K teplým měšcům podáváme připravenou zeleninovou přílohu. Ačkoliv je to trochu pracné, opravdu to stojí za to.
Ve větší misce společně našlehejte olivový olej, balzamikový ocet, hořčici a česnek. Medailonky z obou stran osolte a…
více o Vepřové medailonky s olivami
Uvaříme fazole do měkka. Mrkev a brambory ošistíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle. Zalijeme vodou, a…
více o Vynikající zeleninová polévka
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut…
více o Med z květů černého bezu
Nastrouhaný sýr a brambory smícháme s vejcem a mlékem, přimícháme mouku s kypřidlem, vymícháme středně husté těstíčko,…
více o Bramborovo-sýrové lívance
Mouku, heru a smetanu zpracujeme v těsto, které dáme do lednice aspoň na hodinu odležet. Potom válíme placky z kterých…
více o Suprové jednoduché kremrole