Větrníky

3.17

hodnoceno: 6
Příprava: neuvedeno
Porce: 20
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • sůl
    • 390
      ml voda
    • 200
      g hladká mouka
    • 260
      g vejce
    • tuk
    • 100
      g olej
  • Vanilkový krém
    • 300
      ml mléko
    • 70
      g cukr krystal
    • 270
      ml šlehačka
    • 70
      g pudinkový prášek
  • Karamelová šlehačka
    • 50
      g cukr krystal
    • 500
      ml smetana ke šlehání
  • Poleva
    • karamel

Postup přípravy receptu

  • Nejdříve si připravíme odpalované těsto. Vodu s olejem a špetkou soli přivedeme k varu, přisypeme mouku a restujeme, dokud nevznikne hladká hmota. Až se přestane lepit na vařečku a dno hrnce, které zůstane pokryté tenkou bílou vrstvou, vložíme ji do hnětače a necháme míchat, dokud se nevychladí aspoň na teplotu lidského těla. Nakonec do hmoty postupně zašleháme vejce.
  • Z odpalovaného těsta nastříkáme cukrářským sáčkem na vymazaný plech menší šneky, které zlehka pokropíme vodou a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme zprudka na 220 stupňů, až větrníky vyběhnou do výšky a získají zlatavou barvu. Poté troubu odvětráme a větrníky asi deset minut takzvaně „dosušíme“ při 190 stupních. Až vychladnou, prokrojíme je a naplníme vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou.
  • Začneme vanilkovým krémem. Ten připravíme jednoduše: zálivku z pudinkového prášku rozmíchaného v troše mléka, zavaříme do vroucího zbytku mléka s cukrem. Tento základ dáme vychladit, poté do něj postupně vmícháme ušlehanou smetanu a první krém je hotový.
  • A teď karamelová šlehačka: cukr roztavíme na pánvi za stálého míchání v hladký karamel, který rozředíme polovinou smetany a necháme zchladnout. Potom už ho jen vyšleháme s druhou polovinou smetany v hustou šlehačku. Naplněné větrníky zaklopíme horní částí, kterou jsme potáhli ve fondánu dobarveném trochou karamelu, a servírujeme.
  • Rady:
  • Větrníky stříkejte na vymazaný plech nebo pečicí papír.
  • Karamel se taví za stálého míchání, aby se nepřipálil.
  • Aby fondán dobře kryl, musí mít zhruba teplotu lidského těla.
  • Fondán je možné zakoupit ve specializovaných prodejnách cukrářských potřeb.
  • Fondán můžeme nahradit polevou z moučkového cukru, smíchaného s citronovou šťávou.
Zařazení: Zákusky Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: