Nejdříve si připravíme odpalované těsto. Vodu s olejem a špetkou soli přivedeme k varu, přisypeme mouku a restujeme, dokud nevznikne hladká hmota. Až se přestane lepit na vařečku a dno hrnce, které zůstane pokryté tenkou bílou vrstvou, vložíme ji do hnětače a necháme míchat, dokud se nevychladí aspoň na teplotu lidského těla. Nakonec do hmoty postupně zašleháme vejce.
Z odpalovaného těsta nastříkáme cukrářským sáčkem na vymazaný plech menší šneky, které zlehka pokropíme vodou a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme zprudka na 220 stupňů, až větrníky vyběhnou do výšky a získají zlatavou barvu. Poté troubu odvětráme a větrníky asi deset minut takzvaně „dosušíme“ při 190 stupních. Až vychladnou, prokrojíme je a naplníme vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou.
Začneme vanilkovým krémem. Ten připravíme jednoduše: zálivku z pudinkového prášku rozmíchaného v troše mléka, zavaříme do vroucího zbytku mléka s cukrem. Tento základ dáme vychladit, poté do něj postupně vmícháme ušlehanou smetanu a první krém je hotový.
A teď karamelová šlehačka: cukr roztavíme na pánvi za stálého míchání v hladký karamel, který rozředíme polovinou smetany a necháme zchladnout. Potom už ho jen vyšleháme s druhou polovinou smetany v hustou šlehačku. Naplněné větrníky zaklopíme horní částí, kterou jsme potáhli ve fondánu dobarveném trochou karamelu, a servírujeme.
Rady:
Větrníky stříkejte na vymazaný plech nebo pečicí papír.
Karamel se taví za stálého míchání, aby se nepřipálil.
Aby fondán dobře kryl, musí mít zhruba teplotu lidského těla.
Fondán je možné zakoupit ve specializovaných prodejnách cukrářských potřeb.
Fondán můžeme nahradit polevou z moučkového cukru, smíchaného s citronovou šťávou.
Vodu s olejem a solí přivedeme k varu, přisypeme mouku a za stálého míchání vaříme, až se hmota nelepí na vařečku. Po…
více o Větrníčky se slanou náplní
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Brambory jemně nastrouháme, vodu slijeme, přidáme vejce, utřený česnek a mouku, pepř, majoránku a dle chuti osolíme.…
více o Zapečený bramborák se zelím
Maso nakrájíme na silnější proužky, osolíme, opepříme. Na rozehřátém oleji orestujeme prolisovaný česnek, vložíme maso…
více o Kuře s hořčičnou omáčkou
Z oleje, česneku a koření (já používám drcený pepř, trošku chilli, koriandr a drcený kmín) připravíme marinádu, kotlety…
více o Božské vepřové kotletky
Na pánvi osmažit maso, snažit se ho rozkouskovat. Jemně posypat povrch kari kořením, promíchat a
zalít 1 smetanou,…
více o Kari těstoviny s mletým masem