Nejdříve si připravíme odpalované těsto. Vodu s olejem a špetkou soli přivedeme k varu, přisypeme mouku a restujeme, dokud nevznikne hladká hmota. Až se přestane lepit na vařečku a dno hrnce, které zůstane pokryté tenkou bílou vrstvou, vložíme ji do hnětače a necháme míchat, dokud se nevychladí aspoň na teplotu lidského těla. Nakonec do hmoty postupně zašleháme vejce.
Z odpalovaného těsta nastříkáme cukrářským sáčkem na vymazaný plech menší šneky, které zlehka pokropíme vodou a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme zprudka na 220 stupňů, až větrníky vyběhnou do výšky a získají zlatavou barvu. Poté troubu odvětráme a větrníky asi deset minut takzvaně „dosušíme“ při 190 stupních. Až vychladnou, prokrojíme je a naplníme vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou.
Začneme vanilkovým krémem. Ten připravíme jednoduše: zálivku z pudinkového prášku rozmíchaného v troše mléka, zavaříme do vroucího zbytku mléka s cukrem. Tento základ dáme vychladit, poté do něj postupně vmícháme ušlehanou smetanu a první krém je hotový.
A teď karamelová šlehačka: cukr roztavíme na pánvi za stálého míchání v hladký karamel, který rozředíme polovinou smetany a necháme zchladnout. Potom už ho jen vyšleháme s druhou polovinou smetany v hustou šlehačku. Naplněné větrníky zaklopíme horní částí, kterou jsme potáhli ve fondánu dobarveném trochou karamelu, a servírujeme.
Rady:
Větrníky stříkejte na vymazaný plech nebo pečicí papír.
Karamel se taví za stálého míchání, aby se nepřipálil.
Aby fondán dobře kryl, musí mít zhruba teplotu lidského těla.
Fondán je možné zakoupit ve specializovaných prodejnách cukrářských potřeb.
Fondán můžeme nahradit polevou z moučkového cukru, smíchaného s citronovou šťávou.
Vodu s olejem a solí přivedeme k varu, přisypeme mouku a za stálého míchání vaříme, až se hmota nelepí na vařečku. Po…
více o Větrníčky se slanou náplní
Na těsto všechny ingredience smícháme a dáme do lednice na půl hodiny odležet. Potom ho vyválíme do koláčové formy cca…
více o Pórkový koláč se slaninou
Brambory vložíme do hrnce s vodou a ve slupce vaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a…
více o Klasický bramborový salát
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové