Celé kuře rozčtvrtíme a stáhneme z kůže, maso mírně nasolíme.
Do vroucí vody přidáme takto lehounce nasolené kuřecí maso.
Přidáme nové koření, bobkový list, sůl a masox (kdo chce, může přidat celou cibuli).
Vaříme cca 1 hodinku.
Poté sundáme z plotny, z vývaru vyndáme maso na talíř.
Odlijeme si do nějaké nádoby cca 2 dl vývaru, který až zchladne, smícháme s moukou.
Do vývaru přidáme rajské protlaky, hřebíček a cukr (pro někoho může být cukru málo, pro někoho moc, takže dochutíme dle svých chutí), zamícháme a dáme opět na cca 15 minut vařit.
Mezitím si obereme z kuřete maso, které dáme stranou. Kosti buď vyhodíme do koše, nebo necháme pejskovi na druhý den.
Vyndáme z hrnce koření.
Poté omáčku zahustíme již výše zmiňovaným vývarem smíchaným s moukou – pomalu vmícháme a rozkvedláme.
Necháme cca 10 minut povařit na mírném stupni, přidáme maso a je to!
Vařené brambory nastrouháme, přidáme vejce, sůl, solamyl, na jedno kilo brambor asi 2 utřené stroužky česneku, špetka…
více o Bramborová roláda od maminky
Smícháme mouku, žloutky, cukr, kakao, olej, mléko a prášek do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme…
více o Pařížské kostky s Margotkou
Vysočinu rozmixujeme najemno a dáme do misky. Vejce nastrouháme nebo také rozmixujeme. Vysočinu, máslo, vejce, majolku…
více o Vaječná pomazánka s vysočinou