Vodu zahřejeme v kastrůlku, přidáme máslo, cukr a kakao a na mírném ohni mícháme, až se vše spojí a rozpustí. Oddělíme 3/4 hrnku tekuté směsi, do které přidávám 2 lžíce rumu. Zbývající směs nechám trochu zchladnout, dáme do mísy a vmícháme mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, nakonec vejce a umícháme hladké těsto. Vlijeme ho do formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut. Ještě teplý moučník polijeme zahřátou směsí, vpije se a posypeme ořechy navrch, necháme ztuhnout.
Poznámka: Zkoušela jsem i bez rumu, ale není to ono. :)
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec…
více o Opilý Izidor – Luxusní verze
Z mléka, cukru, vanilky a pudinkových prášků uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Pak krém…
více o Vanilkový krém na dorty
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou…
více o Mrkvovo-pažitková pomazánka