Ze surovin zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme do dvou až tří kuliček a necháme kynout ve studené vodě. Když se kuličky vynoří, osušíme je, ještě jednou propracujeme.
Pak z nich vyválíme 2–3 mm silnou placku, ze které vykrajujeme kolečka. Na kolečka klademe náplň jako na klasické koláče, tzn. makovou, tvarohovou, povidlovou nebo jablečnou a posypeme žmolenkou (hrubá mouka, cukr, kousek másla nebo Hery).
Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč…
více o Jednoduchý jablkový koláč
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly, vyválíme a přendáme na plech s vyšším okrajem. Poklademe…
více o Meruňková buchta s pudinkem
Tvarůžky rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem, jogurtem nebo smetanou, drobně nakrájenou cibulí, kmínem a pepřem.…
více o Olomoucká tvarohová pomazánka
1. V hrnci rozpustíme máslo, nasypeme hladkou mouku a uděláme zlatou jíšku, kterou zalijeme vodou nebo vývarem a dobře…
více o Babiččina chlebová polévka