Na sádle dozlatova opečeme slaninu, cibuli a veku (vše pokrájené na kostičky). Tento základ necháme trochu vychladnout, přelijeme ho do mísy a přidáme sekané kopřivy a pažitku, vejce, utřený česnek, koření, sůl, mléko a mouku (množství podřídíme tomu, aby vznikla dosti tuhá hmota). Zlehka vypracujeme těsto, uděláme z něj knedlíky o průměru asi 6 cm a uvaříme je v osolené vodě asi 10–15 minut. Podáváme je se špenátem, zelím nebo k pečenému masu, zvěřině, smetanové omáčce apod.
Mouku, máslo, cukr, žloutky, kokos a ořechy (podle potřeby i s trochou mléka) smícháme dohromady a vypracujeme hladké…
více o Bobánky k čaji či kávičce
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme vodu, olej, nakonec zapracujeme mouku s práškem střídavě…
více o Francouzský hruškový koláč