Piškoty rozdrobíme tak, aby nezůstaly žádné hrudky. Prášek smícháme s práškovým cukrem, 1 bílkem a 3 lžícemi rumu. Přidáme 80 g másla a lžíci kakaa. Připravíme hmotu, kterou rozdělíme na 4 díly a každý z těchto dílů rozdělíme na 10 malých kousků – z 1 dávky je 40 kousků. Doporučuji 2 dávky.
Na vytvoření samotných hnízd potřebujeme formičku, která je běžně k dostání v domácích potřebách. Formičku vysypeme práškovým cukrem a namačkáme do ní vždy jeden dílek těsta s tím, že uprostřed vytvoříme jamku, do které dáme náplň (množství odhadnout tak, aby zbylo na všechny kousky), přiklopíme piškotem a opatrně vyklopíme. Před každým novým kouskem vysypeme formičku cukrem.
Cukroví je nepečené, poměrně rychlé. Doporučuji dělat tak 1–2 dny před Štědrým dnem. Uložit do chladu, ale před samotnou konzumací je lepší, když cukroví chvíli leží v pokojové teplotě.
Na tradiční krémovou náplň si připravte: 200 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 2 lžíce krystalového cukru a lžíci tmavého rumu.
Máslo vyšlehejte s vanilkovým cukrem. V horké vodní lázni šlehejte vejce s krystalovým cukrem do zhoustnutí, pak odstavte ze sporáku a šlehejte až do vychladnutí. Oba polotovary zlehka smíchejte a přidávejte rum. Podle chuti přidejte do krému hrstku mletých ořechů nebo drcených piškotů. Úly plňte připraveným krémem pomocí lžičky.
Do špičky včelích úlků můžeme dát před krémem trochu marmelády různé chuti.
Nejdřív smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao, přidáme rozpuštěnou Heru, do které jsme dali při rozpouštění…
více o Čokoládová bábovka bez vajec
Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme…
více o Medové perníčky hned k jídlu
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program základní, velikost chleba II. Po upečení chleba…
více o Úplně obyčejný hrnkový chleba
1. Kuře omyjeme a dobře ho osušíme, a to i zevnitř papírovými ubrousky. Otrháme rozmarýn ze dvou snítek, najemno ho…
více o Citronové kuře s rozmarýnem