Piškoty rozdrobíme tak, aby nezůstaly žádné hrudky. Prášek smícháme s práškovým cukrem, 1 bílkem a 3 lžícemi rumu. Přidáme 80 g másla a lžíci kakaa. Připravíme hmotu, kterou rozdělíme na 4 díly a každý z těchto dílů rozdělíme na 10 malých kousků – z 1 dávky je 40 kousků. Doporučuji 2 dávky.
Na vytvoření samotných hnízd potřebujeme formičku, která je běžně k dostání v domácích potřebách. Formičku vysypeme práškovým cukrem a namačkáme do ní vždy jeden dílek těsta s tím, že uprostřed vytvoříme jamku, do které dáme náplň (množství odhadnout tak, aby zbylo na všechny kousky), přiklopíme piškotem a opatrně vyklopíme. Před každým novým kouskem vysypeme formičku cukrem.
Cukroví je nepečené, poměrně rychlé. Doporučuji dělat tak 1–2 dny před Štědrým dnem. Uložit do chladu, ale před samotnou konzumací je lepší, když cukroví chvíli leží v pokojové teplotě.
Na tradiční krémovou náplň si připravte: 200 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 2 lžíce krystalového cukru a lžíci tmavého rumu.
Máslo vyšlehejte s vanilkovým cukrem. V horké vodní lázni šlehejte vejce s krystalovým cukrem do zhoustnutí, pak odstavte ze sporáku a šlehejte až do vychladnutí. Oba polotovary zlehka smíchejte a přidávejte rum. Podle chuti přidejte do krému hrstku mletých ořechů nebo drcených piškotů. Úly plňte připraveným krémem pomocí lžičky.
Do špičky včelích úlků můžeme dát před krémem trochu marmelády různé chuti.
Brzy bude na našem trhu spousta čerstvých domácích jahod. Zkuste si s nimi udělat dort, který není náročný na přípravu.…
více o Jahodový dort bez pečení
Ze zmrzliny uděláme kuličky o něco větší než vlašský ořech, dáme na plech do mrazáku. Cukr, cornflakes a kokos v robotu…
více o Smažená zmrzlina v kokosu
Na másle opečeme játra a vyjmeme. Opečeme osolené kuřecí čtvrtky, kostky slaniny, přidáme koření, přilijeme brusinkový…
více o Kuřecí čtvrtky po pražsku
Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přelijeme trochou mléka a smícháme s droždím. Necháme asi 10 minut…
více o Skořicoví šneci s polevou