Piškoty rozdrobíme tak, aby nezůstaly žádné hrudky. Prášek smícháme s práškovým cukrem, 1 bílkem a 3 lžícemi rumu. Přidáme 80 g másla a lžíci kakaa. Připravíme hmotu, kterou rozdělíme na 4 díly a každý z těchto dílů rozdělíme na 10 malých kousků – z 1 dávky je 40 kousků. Doporučuji 2 dávky.
Na vytvoření samotných hnízd potřebujeme formičku, která je běžně k dostání v domácích potřebách. Formičku vysypeme práškovým cukrem a namačkáme do ní vždy jeden dílek těsta s tím, že uprostřed vytvoříme jamku, do které dáme náplň (množství odhadnout tak, aby zbylo na všechny kousky), přiklopíme piškotem a opatrně vyklopíme. Před každým novým kouskem vysypeme formičku cukrem.
Cukroví je nepečené, poměrně rychlé. Doporučuji dělat tak 1–2 dny před Štědrým dnem. Uložit do chladu, ale před samotnou konzumací je lepší, když cukroví chvíli leží v pokojové teplotě.
Na tradiční krémovou náplň si připravte: 200 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 2 lžíce krystalového cukru a lžíci tmavého rumu.
Máslo vyšlehejte s vanilkovým cukrem. V horké vodní lázni šlehejte vejce s krystalovým cukrem do zhoustnutí, pak odstavte ze sporáku a šlehejte až do vychladnutí. Oba polotovary zlehka smíchejte a přidávejte rum. Podle chuti přidejte do krému hrstku mletých ořechů nebo drcených piškotů. Úly plňte připraveným krémem pomocí lžičky.
Do špičky včelích úlků můžeme dát před krémem trochu marmelády různé chuti.
Celá vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým,zašleháme olej. Do mísy nasypeme mouku, sodu, sůl, namočené a oprané rozinky,…
více o Jemný jablkový koláč s ořechy
Na másle opečeme játra a vyjmeme. Opečeme osolené kuřecí čtvrtky, kostky slaniny, přidáme koření, přilijeme brusinkový…
více o Kuřecí čtvrtky po pražsku
Mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme asi…
více o Mrkvové hvězdičky se zázvorem