Heru si vyndáme minimálně hodinu dopředu z lednice, aby nám změkla. Do větší mísy si nasypeme všechny suroviny na těsto, Heru si nakrajíme na plátky a hněteme, dokud nevznikne pevná hmota, která se nechá vyválet. Když se těsto moc lepí, můžeme přidat ještě mouku.
Koláčovou formu vymažeme Herou a vysypeme hrubou moukou.
Vezmeme 3/4 těsta a vyválíme ho na 1 cm široký plát, který pak přesuneme do formy, kde si ho podle svého ještě dotvarujeme. Těsto dáme i na okraje.
V další misce si rozmícháme tvaroh s cukrem. Tvaroh dáme na těsto a rovnoměrně rozetřeme.
Očistíme si ovoce, švestky rozpůlíme, vypeckujeme a můžeme je nakrájet na čtvrtky. Ovoce naklademe na koláč.
Poté, co je koláč pokrytý ovocem, můžeme ze zbylého těsta vytvořit mřížky, případně z něj udělat drobenku.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180–200 stupňů. Pečeme cca 30–50 minut podle typu trouby. Koláč je hotový, když se okraje začnou barvit do tmavší zlaté barvy.
Mouku zadělejte s měkkým máslem, žloutkem, 2–3 lžícemi studené vody a 2 lžícemi krupicového cukru. Hladké těsto zabalte…
více o Makový koláč s tvarohem
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřicí…
více o Rybízový koláč s tvarohem
Do tuhého sněhu se zamíchá cukr, mouka, rozpuštěné vlažné máslo na nakonec ovoce a ořechy (dle libostii asi tak 150-200…
více o Bílkový chlebíček od Fárkové
Stehna opepříme, potřeme solí, česnekem, oreganem a citrónovou šťávou. Poprášíme je moukou a na oleji rychle osmahneme.…
více o Kuřecí stehna se zeleninou
Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přelijeme trochou mléka a smícháme s droždím. Necháme asi 10 minut…
více o Skořicoví šneci s polevou
Všechny ingredience kromě máku a semínek vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme zpacovat těsto. Hotové těsto…
více o Houstičky z domácí pekárny