Heru si vyndáme minimálně hodinu dopředu z lednice, aby nám změkla. Do větší mísy si nasypeme všechny suroviny na těsto, Heru si nakrajíme na plátky a hněteme, dokud nevznikne pevná hmota, která se nechá vyválet. Když se těsto moc lepí, můžeme přidat ještě mouku.
Koláčovou formu vymažeme Herou a vysypeme hrubou moukou.
Vezmeme 3/4 těsta a vyválíme ho na 1 cm široký plát, který pak přesuneme do formy, kde si ho podle svého ještě dotvarujeme. Těsto dáme i na okraje.
V další misce si rozmícháme tvaroh s cukrem. Tvaroh dáme na těsto a rovnoměrně rozetřeme.
Očistíme si ovoce, švestky rozpůlíme, vypeckujeme a můžeme je nakrájet na čtvrtky. Ovoce naklademe na koláč.
Poté, co je koláč pokrytý ovocem, můžeme ze zbylého těsta vytvořit mřížky, případně z něj udělat drobenku.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180–200 stupňů. Pečeme cca 30–50 minut podle typu trouby. Koláč je hotový, když se okraje začnou barvit do tmavší zlaté barvy.
Mouku zadělejte s měkkým máslem, žloutkem, 2–3 lžícemi studené vody a 2 lžícemi krupicového cukru. Hladké těsto zabalte…
více o Makový koláč s tvarohem
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřicí…
více o Rybízový koláč s tvarohem
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo utřeme do pěny, přidáme tvaroh, ořechy - mleté i sekané, tuhý sníh z bílků, mouku…
více o Tvarohové řezy s rozinkami
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Vložíme do mikroténového sáčku a necháme alespoň den uležet. S těstem je možné…
více o Tvarované motané perníčky
Máslo, med, žloutky, vanilkový cukr s citron. kůrou utřeme do pěny, přidáme mouku s jedlou sodou.
Těsto propracujeme a…
více o Žloutkovo-perníkové řezy
Zelí dusíme zvolna s uzeným kolenem nebo nožičkami.V jiném kastrolu zpěníme na sádle cibuli, vložíme na ni na kostky…
více o Sedmihradské zelí (vrstvené)
Luštěniny přes noc namočíme do vody a druhý den ve stejné vodě uvaříme s kroupami. Před dokončením přidáme nastrouhanou…
více o Bratříčkova polévka z Hané