Heru si vyndáme minimálně hodinu dopředu z lednice, aby nám změkla. Do větší mísy si nasypeme všechny suroviny na těsto, Heru si nakrajíme na plátky a hněteme, dokud nevznikne pevná hmota, která se nechá vyválet. Když se těsto moc lepí, můžeme přidat ještě mouku.
Koláčovou formu vymažeme Herou a vysypeme hrubou moukou.
Vezmeme 3/4 těsta a vyválíme ho na 1 cm široký plát, který pak přesuneme do formy, kde si ho podle svého ještě dotvarujeme. Těsto dáme i na okraje.
V další misce si rozmícháme tvaroh s cukrem. Tvaroh dáme na těsto a rovnoměrně rozetřeme.
Očistíme si ovoce, švestky rozpůlíme, vypeckujeme a můžeme je nakrájet na čtvrtky. Ovoce naklademe na koláč.
Poté, co je koláč pokrytý ovocem, můžeme ze zbylého těsta vytvořit mřížky, případně z něj udělat drobenku.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180–200 stupňů. Pečeme cca 30–50 minut podle typu trouby. Koláč je hotový, když se okraje začnou barvit do tmavší zlaté barvy.
Mouku zadělejte s měkkým máslem, žloutkem, 2–3 lžícemi studené vody a 2 lžícemi krupicového cukru. Hladké těsto zabalte…
více o Makový koláč s tvarohem
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřicí…
více o Rybízový koláč s tvarohem
Uvaříme fazole do měkka. Mrkev a brambory ošistíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle. Zalijeme vodou, a…
více o Vynikající zeleninová polévka
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut…
více o Med z květů černého bezu
Nastrouhaný sýr a brambory smícháme s vejcem a mlékem, přimícháme mouku s kypřidlem, vymícháme středně husté těstíčko,…
více o Bramborovo-sýrové lívance
Mouku, heru a smetanu zpracujeme v těsto, které dáme do lednice aspoň na hodinu odležet. Potom válíme placky z kterých…
více o Suprové jednoduché kremrole