Heru si vyndáme minimálně hodinu dopředu z lednice, aby nám změkla. Do větší mísy si nasypeme všechny suroviny na těsto, Heru si nakrajíme na plátky a hněteme, dokud nevznikne pevná hmota, která se nechá vyválet. Když se těsto moc lepí, můžeme přidat ještě mouku.
Koláčovou formu vymažeme Herou a vysypeme hrubou moukou.
Vezmeme 3/4 těsta a vyválíme ho na 1 cm široký plát, který pak přesuneme do formy, kde si ho podle svého ještě dotvarujeme. Těsto dáme i na okraje.
V další misce si rozmícháme tvaroh s cukrem. Tvaroh dáme na těsto a rovnoměrně rozetřeme.
Očistíme si ovoce, švestky rozpůlíme, vypeckujeme a můžeme je nakrájet na čtvrtky. Ovoce naklademe na koláč.
Poté, co je koláč pokrytý ovocem, můžeme ze zbylého těsta vytvořit mřížky, případně z něj udělat drobenku.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180–200 stupňů. Pečeme cca 30–50 minut podle typu trouby. Koláč je hotový, když se okraje začnou barvit do tmavší zlaté barvy.
Mouku zadělejte s měkkým máslem, žloutkem, 2–3 lžícemi studené vody a 2 lžícemi krupicového cukru. Hladké těsto zabalte…
více o Makový koláč s tvarohem
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřicí…
více o Rybízový koláč s tvarohem
Zpracujeme těsto a dáme ho na 2 hodiny odpočinout do chladna. Pak ho rozválíme na plech vyložený papírem a vložíme do…
více o Jahodový koláč ze dvou těst
Těsto důkladně vypracujeme ručně, nebo vařečkou dohladka, aby se oddělovalo od nádoby. Potom ho rozválíme a potřeme na…
více o Sádlovníky z vepřového sádla
Do tuhého sněhu se zamíchá cukr, mouka, rozpuštěné vlažné máslo na nakonec ovoce a ořechy (dle libostii asi tak 150-200…
více o Bílkový chlebíček od Fárkové
Ostružiny dáme do kastrolu, zalijeme vodou a povaříme asi 5 minut. Pak je přecedíme, propasírujeme přes cedník s malými…
více o Nepečený ostružinový dort