Změklý tuk zpracováváme delší dobu s ostatními ingrediencemi, dokud nemáme hedvábné těsto. Zpočátku je to jako žmolenka, ale postupně se z toho stane hlaďoučké kompaktní těsto.
Kousky těsta vymačkáme do suchých pracnových formiček. Formičky neplníme úplně, těsto se nafoukne. Pečeme v mírné troubě asi 100–120 °C delší dobu (kolem půl hodiny). Upečené poznáte tak, že jdou lehce vyklopit. Vyklápějte zchladlé, ale ne studené!
Toto cukroví je velmi jemné a v puse se krásně rozplyne.
Vysočinu rozmixujeme najemno a dáme do misky. Vejce nastrouháme nebo také rozmixujeme. Vysočinu, máslo, vejce, majonézu…
více o Vaječná pomazánka s vysočinou
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici…
více o Dobrá pomazánka na chlebíčky
Oloupané šalotky nasekáme nadrobno a velice pomalu a začastého míchání je osmažíme dozlatova na pánvi s rozehřátým…
více o Paštika s pomerančovou kůrou
Uvařené těstoviny smícháme s pokrájenými jablky a rozinkami. Žloutky utřeme s cukrem (dle chuti a kyselosti jablek),…
více o Jablečné těstoviny s tvarohem