Kuřecí porce omyjeme, osolíme, lehce opepříme. Vložíme do pekáče lehce vymazaného olejem (cca 1 lžíce) a zakryté dáme péct. Prvních cca 10 minut pečeme na vyšší teplotu, potom kuře trochu podlijeme a teplotu snížíme. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, po cca 25 minutách ji vložíme do pekáče pod maso. Kuře při pečení podléváme horkou vodou, v pekáči by stále mělo být dost šťávy. Česnek nakrájíme na tenké plátky. Kečup v misce smícháme s octem, zbylým olivovým olejem, podle chuti přisolíme (není to nutné) a pokud je moc kyselý, trošku přisladíme hnědým cukrem. Pokud je kečup hodně hustý, přidáme ještě trochu vlažné vody, směs by měla být krémovitá, ne hustá pasta, ale ne tekutá, aby šla na kuře rozetřít, ale aby nestékala. Na porce ji rozetřeme až ke konci pečení, když kůže začíná zlátnout, povrch by měl být pokrytý. Nahoru rozložíme plátky česneku, zbylý česnek a rajčatovou hmotu přidáme do šťávy a dopečeme, cca 10–15 minut. Česneku můžeme dát i víc, podle chuti. Není třeba se ho bát, nakrájený na plátky není tak výrazný jako prolisovaný.
Jako příloha se nejlépe hodí rýže nebo těstoviny, dobré je to i s opečenými bramborami.
Toto jídlo mi moc zachutnalo na služební cestě v nějaké restauraci, tak jsem odhadla suroviny a udělala doma rodině. Mělo velký úspěch i u dětí, zdomácnělo u nás a bylo rodinou zařazeno k nejoblíbenějším úpravám kuřecího masa.
Cibule nakrájíme na spíše tenké kolečka, které ve velké těžké pánvi osmahneme na másle do sklovita. Přidáme na malé…
více o Avignonský rumpsteak s cibulí
Hermelín nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky, přidáme tatarku nebo majonézu a nadrobno…
více o Rychlá hermelínová pomazánka
Celá vejce s cukrem našleháme a pak postupně přidáme všechny zbývající ingredience. Dáme do vymazané formy a pečeme. Je…
více o Bábovka s jablky a ořechy
Z oleje a polohrubé mouky uděláme zásmažku a necháme ji vychladnout. Přidáme větší část kopru. Přidáme vodu. Rozmícháme…
více o Babiččina koprová omáčka