Kuřecí porce omyjeme, osolíme, lehce opepříme. Vložíme do pekáče lehce vymazaného olejem (cca 1 lžíce) a zakryté dáme péct. Prvních cca 10 minut pečeme na vyšší teplotu, potom kuře trochu podlijeme a teplotu snížíme. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, po cca 25 minutách ji vložíme do pekáče pod maso. Kuře při pečení podléváme horkou vodou, v pekáči by stále mělo být dost šťávy. Česnek nakrájíme na tenké plátky. Kečup v misce smícháme s octem, zbylým olivovým olejem, podle chuti přisolíme (není to nutné) a pokud je moc kyselý, trošku přisladíme hnědým cukrem. Pokud je kečup hodně hustý, přidáme ještě trochu vlažné vody, směs by měla být krémovitá, ne hustá pasta, ale ne tekutá, aby šla na kuře rozetřít, ale aby nestékala. Na porce ji rozetřeme až ke konci pečení, když kůže začíná zlátnout, povrch by měl být pokrytý. Nahoru rozložíme plátky česneku, zbylý česnek a rajčatovou hmotu přidáme do šťávy a dopečeme, cca 10–15 minut. Česneku můžeme dát i víc, podle chuti. Není třeba se ho bát, nakrájený na plátky není tak výrazný jako prolisovaný.
Jako příloha se nejlépe hodí rýže nebo těstoviny, dobré je to i s opečenými bramborami.
Toto jídlo mi moc zachutnalo na služební cestě v nějaké restauraci, tak jsem odhadla suroviny a udělala doma rodině. Mělo velký úspěch i u dětí, zdomácnělo u nás a bylo rodinou zařazeno k nejoblíbenějším úpravám kuřecího masa.
Hlávkové zelí omyjeme a natrháme na menší listy do salátové mísy. Mezitím uvaříme dvě brambory a tři vejce natvrdo. Do…
více o Salát od Středozemního moře
Přebrané, omyté a namočené fazole uvaříme s nadrobno nakrájenou cibulí, česnekem a bobkovým listem ve vodě v níž se…
více o Kovbojské fazole na slanině
Maso pokrájíme na kousky (nudličky, kostky), osolíme, okořeníme chilli a oreganem, zakápneme lžící oleje, promícháme a…
více o Barevná minutka - trikolora
Koleno vaříme hodinu ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Po vyjmutí uděláme do kůže pár podélných zářezů…
více o Pečené koleno v pivní marinádě