Nejprve si připravíme maso: Na rozehřáté pánvi orestujeme najemno nasekanou cibuli, pak přidáme maso, protlak, rozmačkaný česnek, sůl, pepř a oregáno. Hotové maso dáme na stranu a připravíme brambory.
Brambory syrové, oloupané a omyté nakrájíme na plátky.
Vymažeme pekáč na pečení (např. olejem) a vyskládáme první vrstvu brambor. Na to vložíme masovou směs a posypeme trochu nastrouhaným sýrem. Vrstvy opakujeme, dokud nespotřebujeme maso. Můžeme zakončit brambory nebo směsí.
Do vyhřáté trouby na 180–200 °C vložíme pekáč a pečeme do poloměkka.
Poté pekáč vyjmeme, zalijeme smetanou, posypeme zbytkem sýra a dáme dopéct, aby byl sýr dozlatova.
Všechny přísady smícháme v míse. Nakonec vmícháme kypřící prášek. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy…
více o Bábovka s kysanou smetanou
Na palačinky: mouku, sůl, 2 vejce, mléko, tuk na smažení. Uděláme těsto na palačinky a na pánvi pečeme.
Náplň: měkký…
více o Palačinky se sýrovou náplní
Podle množství zbylé bramborové kaše dáme 1-3 vejce, muškátový oříšek, sůl, petrželku a mouky tolik, aby vzniklo husté…
více o Smažené noky z bramborové kaše
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a opečeme na másle, osolíme, opepříme. Zalijeme převařenou vodou, přidáme půl…
více o Žampionová krémová polévka