Brambory pečlivě omyjeme. I se slupkou je nakrájíme na půlcentimetrové plátky.
Vodu ve větším hrnci přivedeme k varu, osolíme ji a brambory v ní povaříme asi pět minut.
Brambory scedíme.
Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem a vyložíme předvařenými plátky brambor. Osolíme, lehce opepříme a zasypeme najemno nasekaným libečkem. Zalijeme smetanou a dáme péct, dokud brambory nejsou měkké.
Místo libečku můžeme použít rozmarýn nebo tymián. Do zakysané smetany lze zašlehat nastrouhaný sýr nebo trochu menších kaparů pro ostřejší chuť.
Podáváme horké se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k masu.
Do zapékací misky naskládat vrstvu brambor (polovinu celkového množství). Osolíme, opepříme a okmínujeme. Další vrstva…
více o Zapečené brambory se smetanou
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč
Tento recept kdysi dávno objevila moje maminka v nějakém kuchařském časopise a uchytil se, můj partner již nechce jinou…
více o Rychle, zdravě a chutně losos