Brambory pečlivě omyjeme. I se slupkou je nakrájíme na půlcentimetrové plátky.
Vodu ve větším hrnci přivedeme k varu, osolíme ji a brambory v ní povaříme asi pět minut.
Brambory scedíme.
Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem a vyložíme předvařenými plátky brambor. Osolíme, lehce opepříme a zasypeme najemno nasekaným libečkem. Zalijeme smetanou a dáme péct, dokud brambory nejsou měkké.
Místo libečku můžeme použít rozmarýn nebo tymián. Do zakysané smetany lze zašlehat nastrouhaný sýr nebo trochu menších kaparů pro ostřejší chuť.
Podáváme horké se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k masu.
Do zapékací misky naskládat vrstvu brambor (polovinu celkového množství). Osolíme, opepříme a okmínujeme. Další vrstva…
více o Zapečené brambory se smetanou
Nejprve si naložíme sójové maso do nálevu připraveného z rozšlehaného vajíčka, škrobu a vody. Nálev dochutíme sójovou…
více o Vegetariánské Kung Pao Asie
Pečivo namočíme do studené vody. Zelí očistíme a košťál vyřízneme. Potom vložíme zelí do vařící osolené vody a postupně…
více o Zelné závitky s mletým masem
Cibuli a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a společně orestujeme. Přidáme propláchnuté červené fazole (bez nálevu…
více o Bretaňský fazolový salát